Harem

Harem

Sözlükte "yasaklanmış, korunmuş, dokunulmaz" manasına gelen Harem, Mekke'nin, sınırları Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından çizilen alan için kullanılan mekândır. (Merkez, Kâbe-i Muazzama olmak üzere 7-15 km'lik mesafelerle çevrili mekân). Bu bölgeye ihramsız girilmez.

Mekke şehri ve alemlerle sınırlı çevresi Hazret-i Allah tarafından Harem kılınmıştır. Bundan dolayı Mekke'ye, El-Beledü'l-Harâm denildiği gibi insanlar için yeryüzünde kurulan ilk mâbed olan Kâbe, El-Beytü'l-Hara, çevresindeki mescit de EI-Mescidü'I-Harâm diye anılmaktadır. Peygamber efendimiz Mekke fethedildiğinde bu beldenin, yerlerin ve göklerin yaratıldığı gün Allah tarafından Harem kılındığını ve kıyamete kadar da böyle kalacağını buyurmuştur. Mekke-i Mükerreme'nin Haremine Âdem Aleyhisselam'dan beri saygı gösterilmiştir.

Mekke Haremi’nin dışında kalan bölgeye ise Harem'deki yasakların buralarda kalkması sebebiyle "Hill" denilmiştir.

İlk defa Hazret-i İbrahim tarafından tespit edilen Mekke Haremi’nin sınır noktaları “alem adı verilen taşlarla işaretlenmiştir. Ana yolların üzerindeki alemler açıklayıcı bilgilerin yazıldığı duvar vb. bir yapı şeklinde iken diğer alemler genel olarak bir taş yığınından ibarettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Mekke'nin fethinden sonra bu alemleri yenilettiği gibi, tarih boyunca çeşitli devirlerde de yenilenmiştir.

Hazret-i Âişe, Resul-i Ekrem ile veda haccını eda ettikten sonra Ten'im’de ihrama girerek umre yapmıştı. Yakınlığı sebebiyle umre ihramı için en çok tercih edilen bu yerdeki Mescit-i Âişe onun hatırasını taşır.

Harem bölgesinde bulunan halkın, hac ve umre için ziyarete gelenlerin riayet etmesi gereken bazı kurallar vardır.

Bu bölgenin avının avlanması, kendiliğinden biten ve kurumuş olmayan ağaç ve otlarının kesilmesi ve koparılması, ihramlı olsun olmasın herkes için haramdır. Ancak insanlar tarafından ekip dikilen otları, ağaçları ve meyveleri koparmakta herhangi bir mahsur yoktur.

 

Harem Hudutları

Doğuda Ci'rane             : 16 km.

Batıda Hudeybiye         : 15 km.

Kuzeyde Ten’im            : 7 km.

Güneyde Edat-ü Libn   : 12 km.

Kuzeydoğuda Tepeler : 14 km.