İhram Nedir?

İhram Nedir?

İhram lugatte, “haram kılmak, kendini mahrum bırakmak, haram aylarına veya Harem bölgesine girmek” anlamlarına gelir. İslam’da ise “niyet ve telbiyeden ibarettir ki hacca yahut umreye veya kırana göre her ikisine niyet ederek harama dâhil olmaktır. Bu esnada erkeklerin büründükleri rida ve izar denilen iki parça örtüye halk arasında ihram denilmektedir (hanımların ihramları normal elbiseleridir). Hac ve umre ibadetlerini eda etmek için bir kısım mubahları haram kılmaktır. (İnaye c.2, s.429)
İhrama girmenin esrarı ve hikmeti: Dünya ziyneti olan elbiselerden soyunarak doğumu ve ölülerin diriltilmesini, mahşer yerini, hesap gününü, mizanı düşünmek, temiz olarak füyuzatı ilahiyyeye nail olmaktır. İhramsız hac ve umre yapılamaz.


İhrama Nasıl Girilir?
İhrama girecek kimse evvela tırnaklarını keser, koltuk altı ve kasık kıllarını temizler, gerekiyorsa saç ve sakal tıraşı olup bıyığını düzeltir. Mümkünse gusleder. Gusletme imkanı yoksa yalnız abdest alır. İhrama girerken yapılacak gusul sünnet-i müekkededir.
Bu gusül, hadesten taharet için değil maddi temizlik içindir. Bu bakımdan hayız ve nifas halindeki kadınlar da gusledebilirler. Gusülden sonra vücutta renk ve iz bırakmayan güzel bir koku sürünür. Vücut sadece izar ve rida ile örtülür.
Baş açık ve ayaklar çıplak bırakılır ancak ayaklarına, topukları ve üzeri açık terlik giyilebilir. İzar ve ridaya büründükten sonra 2 rekat namaz kılınır: Birinci rek’atta Fatiha-i Şerife’den sonra Kafirun suresi, ikinci rek’atta Fatiha-i Şerife’den sonra İhlas suresi okunur. Namazdan sonra kıbleye dönüp hac veya umreden hangisine niyet edecekse ona niyet edilir. (Vekil ise falan kimse adına der) Ara vermeden 3 kere:
“Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk. İnnel-hamde ve’n-ni‘mete leke ve’l-mülk. La şerike Lek.” diye telbiye getirip peşinden tekbir ve salavat-ı şerife okur. Böylece ihrama girilmiş olur. Yol boyunca telbiye, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e bol bol salavatlar getirilir, dualar yapılır; zikir, tesbih ve tehlilde bulunulur. Farz namazların ardından da çokça telbiye getirilir. Telbiyeleri yüksek sesle söylemek, erkekler için müstehaptır. Kadınlar seslerini yükseltmeden söylerler.


İhrama Nerede Girilir?
İhrama girmek için muayyen yerler vardır. Bunlara “Mikat mahalli” denir. Beytullah’a ulaşmak isteyen afakinin, Kabe-i Muazzama’ya tazim için ihramlı olması ve mikat mahallinden ihrama girmesi lazımdır. Mikat hususunda insanlar üç kısımdır:
1- Afaki olanlar: Mikat mahallerinin dışından gelenlerdir.
2- Hill ehlidir: Mikat mahalleri ile harem arasında ikamet edenler.
3- Harem ehlidir: Mekke ve civarında ikamet edenler.


İhramdan Nasıl Çıkılır?
İhramdan çıkmak için erkekler saçlarını ya ustura ile tıraş ettirirler veya en az saçlarının dörtte birini parmak uçları kadar (1,5-2 santim) kısalttırırlar. Başı sıfır tıraş ettirmek, kısalttırmaktan efdaldir. Kadınlar ise tıraş olmazlar, saçlarının uçlarından 1-2 santim kısaltırlar. Böylece ihramdan çıkmış olurlar.