Hac Nedir?

Hac Nedir?

Hac, İslam’ın beş esasından biridir. Hem mali ve hem de bedeni bir ibadettir. Hac, şartları kendisinde bulunan kişiye ömürde bir defa farzı ayndır. Mali durumu müsait olduğu halde, ömrünün sonuna kadar sıhhati müsait olmazsa vekil gönderir. Hac; lügatte tazim edilecek mekanları ziyaret kastında bulunmaktır. İstilahta;

 قَصْدُ مَكَانٍ مَخْصُوصٍ فِى زَمَانٍ مَخْصُوصٍ بِفِعْلٍ مَخْصُوصٍ

“Hususi mekânı (Kâbe-i Muazzama ve civarındaki mukaddes mekanları) hususi zamanda (Hac ayları: Şevval, Zilkade, Zilhicce aylarında), hususi fiille (Hac menâsiki; haccın farzları, vacipleri, sünnetlerine riayetle) ziyaret etmektir.”

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlar ki: İslam, beş temel esas üzerine kurulmuştur. Bunlar; Hazreti Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (s.a.v.)’in Allah’ın peygamberi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucu tutmak ve Kâbe’yi haccetmektir.

Hac, zilhicce ayında ihrama girerek arefe günü Arafat’ta vakfe yapmak, sonra da Kâbe’yi tavaf etmekten ibarettir. Gücü yeten her Müslümana, ömründe bir defa haccetmek farzdır.

HACCIN FARZ OLMASININ ŞARTLARI

  1. Müslüman olmak,
  2. Ergenlik çağına ulaşmış olmak,
  3. Akıllı olmak,
  4. Hür olmak,
  5. Aslî ihtiyaçlarından fazla olarak evine dönünceye kadar âile fertlerine yetecek, yol ve vasıta masraflarını karşılayacak kadar paraya sahip bulunmak,
  6. İslam memleketi olmayan yerde Müslüman olan kişi, haccın farz olduğunu bilmek.

HACCIN EDÂSININ FARZ OLMASININ ŞARTLARI

  1. Vücudun sıhhatte olması,
  2. Yol emniyetinin bulunması,
  3. Kadının, kocası veya mahreminin (oğlu, kardeşi, babası gibi, nikâhlanması câiz olmayan bir yakınının) yanında bulunması.
  4. Kocası ölen veya boşanmış olan kadının iddetinin bitmiş olması,
  5. Hapislik gibi bir engelin bulunmaması.

HACCIN SIHHATİNİN ŞARTLARI

  1. İhrâm (Hac niyeti ile ihrâma girmek)
  2. Zaman (Zilhicce ayı)
  3. Mekân (Kâbe ve Arafat)
  4. İslâm (Müslüman olmak)